10. Септембар – Међународни дан превенције суицида

Суицид представља аутодеструктивни чин у ком особа себи одузима живот. Постоје многобројни разлози због којих се неко одлучи на овакав чин, а неки од њих су: постојање менталног поремећаја (депресија, схизофренија, поремећаји зависности од психоактивних супстанци,...), прекиди емотивних веза, финансијски проблеми, припадници рањивих група (избеглице, ЛГБТ популација, затвореници,...). Један од највећих фактора ризика је свакако претходни покушај суицида.

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО, 2007) на годишњем нивоу због суицида премине скоро милион особа (800 000), док подаци Института за јавно здравље Србије „др Милан Јовановић Батут“ говоре да је у 2017. години у Србији забележено 1005 случајева смрти које су наступиле као последица суицида.

Жене имају већу стопу покушаја суицида, док мушкарци имају већу стопу реализованог суицида. Подаци показују да на поднебљу Војводине (нарочито сам север Војводине) постоји израженији тренд самоубистава у односу на друге делове наше земље. Самоубиства се могу десити у било којој животној доби, док код младих између 15-29 година живота заузимају друго место као водећи узрок смртности.

Узимајући у обзир наведене податке може се закључити колико је ова проблематика важна и актуелна, као и да захтева правовремено реаговање са циљем спречавања фаталних последица.

prevencija suicida 2

Подршку је неопходно пружити и члановима породице који се поред губитка вољене особе, врло често суочавају и са стигматизацијом, а што доприноси интензивирању непријатних осећања, те потешкоћама у прихватању истих.

Уколико приметите или Вам се нека особа повери да не види излаз из неке ситуације, важно је да покажете разумевање и подршку, што искључује критиковање и наметање онога шта би та особа требала да уради. Додатно, предложите јој да потражи помоћ и указујте на решивост самог проблема, те да нису сами у свему томе. Особа која размишља о самоубиству често губи наду да ће се ствари у њеном животу променити, као и да ће тренутни доживљај безнадежности трајати непрестано.

Приступом који је усмерен на то како се особа осећа, о чему размишља (чак и отворено поставити питање да ли размишља о самоубиству), показивањем заинтересованости за њу, жељом да је саслушамо,…шаљемо поруку да нам је стало до те особе, што повећава могућност да се особа дистанцира од актуелних мисли и сагледа ствари из другачијег угла.

Знаци који упућују на то да особа размишља о суициду:

изјаве о самоубиству
опраштање са другим људима
сређивање личних послова, укључујући и писање тестамента
промене у понашању (нпр. повлачење од других људи, запуштање сопственог изгледа,…)
промене у апетиту, спавању,…
промене у расположењу
занемаривање успеха у школи/ послу
претходни покушаји самоубиства
суочавање са кризним ситуацијама
улажење у ризичне ситуације (прекомерно конзумирање алкохола, опасна вожња, ризични сексуални односи, коришћење психоактивних супстанци, самоповређивање,…).

Уколико сте Ви та особа која размишља о самоубиству, будите слободни да нам се обратите за помоћ, јер смо ТУ ЗА ВАС!

Позовите нас на 064/ 64 88 101

или нас контактирајте на: savetovaliste@centarmostzr.rs или преко Skype: Savetovaliste MOST