16 ДАНА АКТИВИЗМА У БОРБИ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

Центар за пружање услуга социјалне заштите града Зрењанина МОСТ и ове године учествује у међународној акцији под називом 16 дана активизма у борби против насиља над женама која почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама а завршава се 10. децембра Међународним даном људских права.

У сарадњи са Кабинетом градоначелника, Женском одборничком мрежом, Центром за социјални рад града Зрењанина-  Центар Мост ће организовати  и узети учешће у бројним активностима у оквиру ових 16.дана.

На централном градском тргу 25.11.2021. од 12 часова симболично је постављен шпалир од 19 пари женске обуће у знак сећања на 19 жртава, жена које су ове године изгубиле живот у породичном насиљу које је вршио неко од чланова њихове породице. 

14 dana aktivizma zrenjanin 009
16 дана активизма - Центар Мост Зрењанин
14 dana aktivizma zrenjanin 034
16 дана активизма - Центар Мост Зрењанин

Градоначелник Зрењанина  Симо Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац, директорка Центра Мост Невена Монтресор, начелница средњебанатског округа Снежана Вучуревић, председник скупштине града Чедомир Јањић и његов заменик Оливер Митровић као и чланице женске одборничке мреже, представнице Центра за социјални рад и Центра Мост симболично су положили нарананџасте гербере у знак сећања на жене – жртве породичног насиља.

На крају шпалира налазио се натпис “ Ни једна жена мање, ни једна мртва више” што је званични слоган борбе против фемицида.

14 dana aktivizma zrenjanin 015
16 дана активизма - Центар Мост Зрењанин
14 dana aktivizma zrenjanin 047
16 дана активизма - Центар Мост Зрењанин

У наредних 16 дана биће организован велики број акција, неке од њих су :

Час самоодбране за жене у сарадњи са КК Банатски цвет, 01.12. у сарадњи са Црвеним крстом обележавање Међународног дана борбе против ХИВа, затим обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом 03.12. где ће у шетњи под називом “ Сви смо део једног света” учествовати и деца из дневних боравака “Алтернатива” и “Наша прича”, Међународни дан људских права биће обележен скретањем бажње на бескућништво као глобални проблем са посебним акцентом на проблеме са којима се сусрећу бескућнице.

Центар за пружање услуга социјалне заштите града Зрењанина

14 dana aktivizma zrenjanin 044
Директорка Центра Мост - Невена Монтресор