3. децембар 2021 – Међународни дан особа са инвалидитетом

Годишње обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом проглашено је 1992. године резолуцијом 47/3 Генералне скупштине Уједињених нација. Редовно се обележава сваке године 3. децембра са циљем да се промовише пуно и равноправно учешће особа са инвалидитетом у свим сферама друштва. Водећа тема ове године гласи: „Лидерство и учешће особа са инвалидитетом у инклузивном, доступном и одрживом пост-ЦОВИД-19 свету“.

Биће организовани догађаји са разним темама који ће истраживати могућности и изазове за обликовање инклузивне будућности за особе са инвалидитетом, истраживаће кључна питања за побољшање њиховог живота кроз приступачност, образовање, пристојан рад, иновације, технологију и спорт. Поред ових тема, промовисаће се снажно вођство нових генерација деце и адолесцената за спровођење Конвенције и испуњавање агенде 2030 о одрживом развоју у важним областима као што су инклузивно квалитетно образовање и универзална доступност.

1

2006. године је усвојена Конвенција Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом (ЦРПД). ЦРПД је први споразум о људским правима ратификован у 21. веку, а такође је и први међународно правно обавезујући инструмент који се посебно бави ситуацијом особа са инвалидитетом на глобалном нивоу. Овом Конвенцијом се особе са инвалидитетом више не посматрају као објекти већ као активни чланови друштва задужени за своје животе.

Данас светска популација броји преко 7 милијарди људи и више од милијарду људи, или отприлике 15одсто светске популације, живи са неким обликом инвалидитета. Визија ЦРПД је потпуно укључивање и активно учешће милијарду људи широм света који живе са инвалидитетом, а пре свега 800 милиона особа са инвалидитетом у земљама у развоју где су лошији здравствени исходи, нижи степени образовања, запослености, а веће су стопе сиромаштва.

Аутор текста Сања Станков