Дан пријатељства – Важност блиских социјалних односа за ментално здравље

„Пријатељ је онај који те познаје какав стварно јеси, схвата шта си прошао, прихвата шта си постао и још увек ти допушта да растеш.“
shakespeare
William Shakespeare
Енглески песник и писац
Људи су дру<стронг>штвена бића, која кроз дру<стронг>штвену интеракцију, не само да разумеју своја лична и социјална искуства, вец́ се развијају и уче. Једна од форми социјалних односа у којој већина људи проведе свој <стронг>животни век јесу пријатељски односи.

Пријатељство представља јединствен тип односа који се одликује са две основне карактеристике. Прво, пријатељства су добровољна. За разлику од породичних, или радних односа који се обично намец́у појединцу, ми бирамо своје пријатеље и проводимо време с њима. Друго, пријатељства пружају контескт у којем своје пријатеље упознајемо и посматрамо као „целовите особе“, а не само као особе које уживају одређене улоге (нпр. директор, комшија итд.).

Пријатељи су такође одраз делова нашег ја и то нам даје прилику да дубље разумемо своје место и понашање (пријатеље, углавном, бирамо на основу сличних интересовања, особина итд.).

Такође,пријатељски односи представљају погодно тло за добијање и пружање социјалне подршке, у виду емоционалне (емпатично и саосец́ајно понашање), информационе (размена знања) и “опипљиве” (пружење материјалних ресурса) подршке.

У складу са тим, социјална подршка умањује негативне ефекте на физичко и ментално здравље изазване стресом, те води ка позитивном менталном здрављу. На тај начин, појединци који осец́ају подршку својих блиских пријатеља обично живе дуже, остају здравији и имају позитивније исходе када се суоче са потешкоћама.

dan prijateljstva 3

Иако су жеље сваког појединца за пријатељским односима јединствене (услед различитих срединских услова и личних афинитета), готова да нема аутора који ће аргументовати да одсуство пријатаља, или присуство конфликтни односа има пожељне, позитивне ефекте на благостање индивидуе. Увидом у бенефите здравих пријатељских односа, појединци могу бити проактивни у одржавању физичког и менталног здравља кроз неговање блиских друштвених односа.

Не треба вам лекарски рецепт да бисте стекли пријатеља. Не треба вам новац, или здравствено осигурање да бисте стекли бенефиције пријатељства. Једноставно, разговарајте с људима и понудити им социјалну подршку на узајаман начин.

Аутор : Јасмина Станков